Isninger i tænderne

– det gør ondt når jeg drikker og spiser noget koldt

Hvordan føles isninger i tænderne?

Når du får noget koldt i munden som is eller kolde drikke, vil du fornemme en jagen i én eller flere flere tænder.
Det kommer spontant og aftager hurtigt igen. Lignede gener kan opstå, hvis du for eksempel komme ud i frisk luft i koldt vejr.

Vi har her samlet svarerne på en række spørgsmål vil møder i vores praksis. 

Hvorfor opstår isninger?

Der kan være flere årsager til isninger. Sidder der meget snavs/plak på dine tænder, bliver de mere følsomme – så en god mundhygiejne er vigtig.

Du kan også få isninger, fordi tandkødet trækker sig tilbage og blotter tandbenet på dine tænder. Tandbenet eller dentinen er mere følsom overfor påvirkninger udefra.

Har du parodontitis, kan du også opleve, at tandkødet trækker sig som følge af sygdommen og dens behandling. 

Blottede tandhalse

Du kan også få isninger i tænderne, hvis dine tandhalse bliver blottede.

Isninger efter en fyldning?

Når du har fået lavet en fyldning (enten pga et hul/caries i tanden eller pga en slidt fyldning), kan der også opstå isninger. De opstår, fordi tandbenet/dentinen er følsom for de påvirkninger, vi udsætter tanden for i forbindelse med behandlingen. Vi udfører din tandbehandling så skånsomt som muligt, og det er yderst sjældent, at du kan mærke noget efterfølgende.

Du kan dog opleve isninger, hvis dit hul har været meget dybt. Så er fyldningen tæt på nerven i tanden, og det kan være, du skal have en rodbehandling. 

Hvordan undgår jeg isninger?

Du skal sørge for at holde dine tænder rigtigt godt rene; både på overfladerne og ved mellemrummene. Du skal også være omhyggelig med at børste med en blød børste og cirkelbevægelser.

Hvordan behandler jeg isninger?

Vælg tandpasta til følsomme tandhalse
Igen skal du sørge for at holde grundigt rent. Derhjemme kan du bruge en special-tandpasta mod følsomme tandhalse. De fleste tandpasta-producenter har en sensitiv variant, Colgate Sensitive, Zendium Sensitive, Sensodyne og Oral-B.

Hvor længe varer isninger?

Dine tænder kan være kulde-følsomme i længere perioder, særligt, når det er koldt ude. Disse gener kan komme og gå.
Hvis en tand er følsom for koldt mere end 1 måned, efter du har fået lavet en ny fyldning, kan du evt. kontakte os for en ekstra kontrol.

Isninger i tænderne