Kirurgi til tænder

Hos TandlægeHuset Horsens klarer vi de fleste kirurgiske indgreb på klinikken i Horsens:

  • En visdomstand, der ikke er vokset ordentligt frem, kan blive nødvendig at fjerne, så den ikke er årsag til betændelse eller skader på nabotænderne.
  • En cyste i kæbe eller mundslimhinde kan give store gener, men kan let opereres og fjernes med lokalbedøvelse.
  • En rodspidsoperation er nødvendig, hvis betændelser på rodspidsen ikke kan behandles med en almindelig rodbehandling.
  • Et implantat kan sættes ind, hvis du har mistet en eller flere tænder. På den måde kan du både bevare et pænt tandsæt og et sundt bid. Læs mere om implantatbehandling her: 

Vi samarbejder med nogle af landets dygtigste kæbekirurger om mere komplicerede operationer.

Vil du vide mere om, hvem vi er? Mød os her.

Ønsker du en smertefri behandling? Læs mere her.

Visdomstænder

Ikke alle danner visdomstænder, faktisk er der færre mennesker, der får visdomtænder i dag end for 100 år siden.

Visdomstænder kan give smerter

Hvis du danner visdomstænder, kan de være årsag til gener. Nogle visdomstænder bryder slet ikke frem i munden, mens andre bryder helt eller delvist frem.

Visdomstænder bryder typisk frem i alderen 17-22 år og kan i dén forbindelse gøre ondt. Hvis du får smerter eller ømhed i forbindelse med tandfrembruddet, kan det være fordi der samler sig snavs/skidt under den slimhindelap, der dækker tanden delvis.

Dette kan du gøre selv

Sørg for at holde godt rent langs tandkødet og tanden med en lille solotandbørste. Har du stadig ondt, kan du skylle munden med klorhexidin 0,12% 2 gange om dagen i et par dagen. Det vil som regel få betændelsestilstanden til at forsvinde.

Søg tandlæge

Sker dette ikke, og hæver din kind op, får du vedvarende smerter eller en konstant dårlig smag i munden, skal du søge tandlæge. Her ser vi på, om der er alvorlig infektion, som kræver antibiotika-behandling. Nogle gange kan du opleve, at du får nedsat gabevne/trismus. Et røntgenbillede vil ofte afsløre, om betændelsen/infektionen er så alvorlig, at visdomstanden skal fjernes.

Fjernelse af visdomstænder

Visdomstænder kan være mere eller mindre komplicerede at fjerne, afhængig af beliggenheden. Nogle visdomstænder kan fjernes med en simpel tandudtrækning, mens andre skal opereres ud. Her har du måske hørt skrækindjagende historier om visdomstandsoperationer, men langt de fleste operationer giver ikke større problemer. Vi er er et hold af veluddannede og erfarne tandlæger, og du kan føle dig tryg, når du skal have fjernet en visdomstand hos os, også selvom der er tale om en mere kompliceret operation. Skulle der opstå komplikationer undervejs eller efter behandlingen, står vi også klar til at hjælpe dig.

 Nogle underkæbe-visdomstænder ligger langt nede i kæben nær underkæbe-nerven. Denne kan beskadiges midlertidigt eller varigt i forbindelse med en operation. Vi tager de nødvendige røntgen inden operationen, så vi kan vurdere risikoen. Hvis der opstår problemer, vejleder vi dig godt efterfølgende. Det skal slås fast, at nerveskader er yderst sjældne.

Cyster

Cyster er noget, der kan opstå i forbindelse med en visdomstand, der ikke bryder ordentligt frem, en rodspids, der bliver betændt.

Vi opdager oftest en cyste i forbindelse med et røntgenbillede, når vi laver regelmæssige kontrolfotos, eller hvis vi tager et røntgen af en visdomstand, der skal fjernes.

Fjernelse af cyster

Cyster skal fjernes, da de kan presse på nerver eller tænder. En cyste kan være godartet, men er vi det mindste i tvivl, sender vi vævet til en biopsi, så du kan føle dig tryg.

 

 

Rodspidsbetændelse

Der kan være forskellige årsager til rodbetændelse:
Når en tand er rodbehandlet, kan rodfyldningen blive utæt med tiden, særligt hvis din tand ikke har fået en krone på efter rodfyldningen.
I nogle tilfælde kan dine rødder være tilkalkede, så tandlægen ikke kan komme helt ned til rodspidsen med rodfyldningen.
En rodspids har små forgreninger, der er vanskeligt at rodfylde helt.

Det kan gøre ondt

En betændt rodspids kan gøre ondt (akut betændelse), eller du har måske slet ikke opdaget den (kronisk betændelse). Det er ikke sundt at have betændelse i kæben, så du skal have en rodspidsamputation. Det er en lille operation, hvor vi fjerner rodspidsen og lægger en fyldning. Derefter lægger vi et par sting, så såret kan hele op i fred og ro. Det er vigtigt, at du ved, at der er cirka 50% chance for, at betændelsen forsvinder helt.

 

 

Implantat-operation

Et implantat kan være løsningen, hvis du mangler én, flere eller mange tænder. Et implantat kan understøtte en krone, en bro eller en protese.
Et implantat er lavet af titanium, som er vævsvenligt. Det bliver opereret ind i kæben og din kæbeknogle heler ind omkring implantatet. Det er en meget skånsom operation, og du kan få nye tænder, som føles som dine egne.

 

Efter en operation

Når du har fået en operation i munden, kan du selv gøre meget for, at sårhelingen går problemfrit. Vi giver dig informationen efter behandlingen og giver dig også gerne et informationsbrev med hjem. Du skal undgå at berøre sår-området med fingre, tunge eller tandbørsten de første par dage. Du skal kun spise/drikke flydende, kølig mad som f.eks. yogurt, smoothies eller is den første dag. Herefter kan du forsigtigt prøve dig frem med blød kost de næste dage, indtil du kan spise normalt igen.

Ved en operation lægges der ofte et par sting, der skal fjernes efter en uge. For at holde ekstra rent i området kan du forsigtigt skylle munden i klorhexidin mundskyl 0,12% 2 gange om dagen indtil trådene er fjernet. Det er en god idé at tage smertestillende medicin de første 2-3 dage efter operationen. Dette mindsker problemer og hævelse. Vi anbefaler Ibumetin 400mg + Pamol 2*500mg optil 3 gange dagligt.

Det er MEGET vigtigt at undlade rygning efter enhver operation i mundhulen. Rygning sænker helingsprocessen og kan i værste fald være med til at give store smerter efter operationen.

Hvad kan gå galt?

Selvom vi tager vores forholdsregler, så er mundhulen fyldt af mange bakterier, og selvom dit immunforsvar oftest håndterer helingen, kan der opstå infektion. Hvis du efter et par dage hæver op, kan du have brug for en antibiotika-behandling.