Kroner og broer

Få en ny naturligt udseende tand med en tandkrone

Når du har en beskadiget tand

Du har måske overvejet, hvorfor vi nogle gange anbefaler dig en tandkrone. En krone på en tand skal i de fleste tilfælde beskytte eller erstatte en tand:

  • Efter en rodbehandling
  • Efter store fyldninger.
  • En knækket tand.

Hos TandlægeHuset Horsens kan du regne med, at vi altid informerer dig grundigt om behandling, materialer og priser, hvis vi vurderer, at en krone på en tand er den rigtige løsning for dig. Det afhænger blandt andet af, hvordan dine øvrige tænder og tandkødet omkring dem har det.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone kan fremstilles af  helkeramik, metal eller keramik med påbrændt porcelæn eller guld/finérkrone.

Hos os bliver langt de fleste kroner fremstillet af helkeramik eller keramik med påbrændt porcelæn. Helkeramik har den største tyggestyrke, mens keramikkroner med påbrændt porcelæn er rigtig flotte rent æstetisk. Disse bruger vi især, hvis du har en fortand, der skal have en kronebehandling. Her kan vi sammen med vores tekniker kan lave kroner, der minder så meget om dine egne tænder, at du nærmest ikke kan se forskel.

Ved specielle behov kan vi vælge andre kronetyper. Det kan f.eks. være guldkroner på kindtænderne, hvis du har tendens til at skære tænder. Det er altid en individuel vurdering, som du får af din tandlæge, der kender dig og dit bid bedst.

 

Erik får en krone

Mandag morgen ringer Erik til tandlægen. Han har knækket noget af en tand i weekenden. Han får en tid samme dag og kommer med det knækkede stykke i en lille pose. Det er tydeligt at se, at det er en gammel amalgamfyldning (eller sølvfyldning), der er knækket af sammen med en del af tanden.

Det er en lidt større behandling, hvis vi skal lave noget, der kan holde godt, og det er Erik naturligvis interesseret i. Vi tager et røntgenbillede af tanden, og roden ser fin ud.

Herefter gør vi tanden klar til en krone ved at lave en opbygning og slibe den i form til en krone. Så laver vi en skanning af tanden og sender til vores tekniker.
Erik får en midlertidig hætte henover tanden for at beskytte den.

I løbet af 4 arbejdsdage har de en flot krone klar, og vi kan prøve den. Erik godkender farven, og vi kan fastsætte krone endeligt med cement.

 

Erik fortæller, at han er rigtig glad for resultatet og for, at behandlingen kunne ske så hurtigt. Han var opmærksom på, at han skulle tygge i den anden side, mens han ventede på kronen, men oplevede ellers ingen gener.

Hvad koster en tandkrone?

Prisen er forskellig, alt efter hvilken kronetype, du har behov for. Porcelænstyperne er forskellige; alt efter om det er en slidstærk tandkrone, eller det er en kosmetisk krone, der skal ligne nabotænderne på en prik! Hvis du skal have en guldkrone/finérkrone, har dagsprisen på guld betydning for prisen. Du kan se vores priser her.

Hvor kommer min krone fra?

I TandlægeHuset Horsens arbejder vi sammen med danske teknikere. Ved langt de fleste kronebehandlinger får du lavet et digitalt aftryk hos tandlægen, hvor vi tager billeder af tanden, som vi så sender direkte til teknikeren.

Digitalt aftryk!

Vi tager langt de fleste aftryk med den digitale aftryks-skanner fra Trios 3 Shape. Det betyder, at du slipper for klistrede aftryk af silikone inde i munden, og vi får en meget nøjagtig model at arbejde med. Du kan se med på skærmen, når vi tager billederne af din tand. Tandmodellen bliver sendt til teknikeren, og vi kan have din tandkrone eller tandbro klar på cirka en uge.

Gør det ondt at få lavet en krone?

Hvis tanden er rodbehandlet, gør det ikke ondt, men du kan godt føle lidt ubehag fra tandkødet. Hvis din tand ikke er rodbehandlet, vil du kunne mærke, når tanden bliver slebet, og vi anbefaler bedøvelse.

Er der nogen risiko ved at få lavet en krone?

Når du får lavet en tandkrone, er det for at forlænge din tands levetid i munden. Du har måske fået en rodbehandling, og tanden skal beskyttes, da en rodbehandlet tand er mere sprød end dine “levende/vitale” tænder. En rodbehandlet tand har 5 gange så stor risiko for at knække end en tand, der ikke er rodbehandlet.

Er din tand ikke rodbehandlet men har mange store fyldninger, kan du også få behov for en krone. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der er en lille risiko for, at tanden efterfølgende skal rodbehandles. Denne risiko er cirka 5% (1 ud af 20 tænder).

Du kan også få behov for at få en krone på en tand, der har begyndende revner eller infraktioner. Infraktioner er overfladiske revner, der ligger i tandens emajle, men de kan strække sig ind i tandbenet/dentinen og give smerter ved tygning.

Hvor lang tid holder min tandkrone?

En krone i hærdet porcelæn/keramisk materiale kan holde i mange år. Typisk siger man, at den forventede levetid er 10-15 år, hvis der bliver holdt godt rent langs kanten mellem tand og krone.

5 års garanti

Hos TandlægeHuset Horsens giver vi 5 års garanti på din kronebehandling, hvis du følger vores anbefalinger om regelmæssige tandeftersyn og holder rent efter vores anvisninger.

Hvad er en bro?

En tandbro er en erstatning for en eller flere manglende tænder. Dine nabotænder bliver slebet som til en krone, og broen består af 3 eller flere led. Din tandlæge fastgør broen til tænderne ved siden af. En bro føles som en naturlig tand.

En bro sidder fast på tænderne omkring de manglede tænder med cement. Den kan altså ikke tages ud. Materialerne til fremstilling er de samme som ved tandkroner, og valget er afhængig af dit individuelle behov.

Rengøring af broen

Vigtigt er det at holde rent under broen – her vil vi instruere dig i at bruge GUM softpicks eller Superfloss. Vi anbefaler dig at få lavet en tandbro, hvis dine nabotænder har store fyldninger eller er rodbehandlede.

GUM

Superfloss

Implantat i stedet for tandbro

Hvis nabotænderne er intakte, vil vi anbefale en implantatløsning, som du kan læse mere om her.

Stærke og flotte tænder

En tandkrone eller en porcelænsbro, der beskytter dine tænder, er en god løsning, hvis du har beskadigede tænder. Du får en flot løsning, der ligner dine egne tænder, og du kan bevare dine tænder i mange år. Vil du vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, så er du  altid velkommen til at spørge os til råds eller booke en tid her.

Læs mere om behandlinger, der også forskønner dit smil her.