Smerter i kæben?

Mange oplever i perioder muskelspændinger og ledsmerter omkring kæberne. Disse kan overordnet kaldes kæbesmerter.

Kæbeleddene kan blive overbelastede pga. stress, eller du kan opleve, at du skærer eller presser tænder og dermed overbelaster kæbemusklerne. Du kan opleve smerter i kæben og halsens muskler samt smerter ved øret.

Du kan også opleve, at dine kæbeled knækker, når du åbner og lukker munden. Det larmer, når du spiser og kan i nogle tilfælde være ret generende. Kæbeledsknæk opstår, når den brusk-skive, der ligger i leddet, glider frem og tilbage. Ledbåndene bliver løsere med tiden, og kæbeledsknækkene vil aftage. Hvis der er kraftige smerter, kan du i nogle tilfælde være nødt til at tage smertestillende dagligt i 1-2 måneder. Spørg os, og vi vil vejlede dig.

En kæbeleds-operation kan i meget sjældne tilfælde blive nødvendigt, og her vil vi henvise dig til en specialist.

Bidskinne-behandling

Er du meget plaget af ømhed/smerter i kæber og tyggemuskler om morgenen, så er det sandsynligt, at du skærer eller presser tænder. Udover kæbeøvelser kan det være nødvendigt, at du får en RF-skinne (en refleksfrigørende skinne), som bryder den muskulære uvane og derudover aflaster dine tænder. Det er bedre at slide på en akryl-skinne end dine egne tænder.

Behandling af tungepres

Ligeledes oplever nogle tungepres, hvor tungens muskulatur er på overarbejde og presser mod tandrækkerne indefra. Vi kan se det på din tunge, fordi der er mærker på siden af den. Muskelafslappende øvelser kan være med til at mindske tungepresset. Vi vil gerne vejlede dig, kom ind til en undersøgelse, så vi kan undersøge dig og afhjælpe dit tungepres og kæbesmerter bedst muligt.

Der findes særlige kæbe- og tungeøvelser, som du kan lave. Vi hjælper dig med at finde de bedste kæbeøvelser. Du kan også hente inspiration her.

Jane Søndergaard fortæller gerne om sin oplevelse med kæberne:
“Jeg har oplevet kraftige kæbeledsknæk og smerter i varierede grad gennem de sidste 10 år. Jeg har haft svært ved at åbne munden helt op. Jeg har efter min tandlæge Isabelle Klit Madsens anbefaling forsøgt med smertestillende medicin i en længere periode, lavet kæbeøvelser, og vi har talt om, at jeg eventuelt kunne få en bidskinne.

Alt, hvad vi har gjort, har kun hjulpet lidt. I september 2017 blev jeg af min tandlæge henvist til FysioDanmark for behandling. Her arbejder bl.a. Nina Fisker med smerter i kæben. I juli 2018 kommer jeg tilbage på klinikken for det regelmæssige eftersyn og kan fortælle om en væsentlig forbedring. Mit kæbeled knækker stadig, men jeg har fået behandling og øvelser fra Nina, der gør, at jeg nu næsten er smertefri”.

Fysioterapeut Nina Fisker fortæller:
“Det giver for mig meget mening at samarbejde med tandlæger, da vi tværfagligt kan supplere hinanden og dermed give klienten den bedst mulige behandling. Vi har hvert vores fokus, men med samme hensigt at klienten får en god og smertefri kæbefunktion.

Da Jane kom til mig, klagede hun over trætte og tunge kæber, smertefulde klik i kæben og hovedpine. Jeg så en kæbe der trak mod den ene side, og med nedsat funktion. Der var en muskel ubalance, dvs meget opspændt i den ene side og overbelastet i modsatte.

Dette er et typisk billede ved personer med kæbesmerter, og i Janes tilfælde kunne det afhjælpes på 3 konsultationer.”

Har du ondt i kæberne, og kan vi ikke umiddelbart hjælpe, vil vi altid gerne henvise dig til fysioterapi.

Læs eventuelt mere  om behandling af kæben her.


Kræft i kæben

Har du haft kræft i mundhulen og har fået fjernet en del af kæben på kæbekirurgisk afdeling på sygehuset, bliver du i første omgang hjulpet på sygehuset, så din kæbe bliver bygget op igen. Herefter skal du gå regelmæssigt og hyppigt til tandlæge for at sikre bedst mulige forhold for optimal mundhygiejne.

I forbindelse med kemoterapi og strålebehandling kan du opleve mundtørhed i varierende grad. Sørg for at holde din mund fugtig med vand eller spytfremkaldende midler, som kan fås på apoteket. Spyttet er med til at rense munden, og hvis det ikke dannes i stor nok grad, er det ubehageligt at spise. Har du mundtørhed, anbefaler vi dig at bruge en medicinsk tandpasta med ekstra højt fluorid-indhold. Denne fås på recept.

Når du kommer til dine regelmæssige eftersyn på tandklinikken, undersøger vi dig grundig og ser på dine slimhinder og tunge. Du kan læse mere om den regelmæssige undersøgelse her.