Jeg har smerter efter tandrensning

– og andre spørgsmål til tandrensning

Vi har her samlet svarerne på en række spørgsmål vi møder i vores praksis om tandrensning.

Sådan foregår det

En tandrensning er fjernelse af de hårde og bløde belægninger, der ses over tandkødet. Ved en undersøgelse vurderer vi altid, om der er behov for en tandrensning og tilbyder dig at få den lavet, hvis det er nødvendigt. De fleste af os danner så meget tandsten, at der er behov for tandrensning i forbindelse med de fleste regelmæssige tandeftersyn.

Tandsten eller calculus, som det hedder på latin, består af kalk og andre mineraler, som aflejrer sig på tænderne. Det kommer fra spyttet, som vi jo heldigvis danner hele tiden.

Til at fjerne tandsten bruger vi en curette, som vi skraber tandstenen af med. Vi bruger også en EMS, en slags ultralydsrenser, der vibrerer og slår tandstenen løs. Til slut polerer vi misfarvninger af dine tænder med en pudsepasta.

Hvorfor skal jeg have en tandrensning?

Tandsten og plak, der aflejrer sig på tænderne gør, at bakterier kan udvikle tandkødsbetændelse, huller og dårlig ånde. Du kan ikke selv fjerne tandsten, mens du kan holde plak-mængden nede med grundig mundhygiejne.

Hvor ofte skal jeg have tandrensning?

Når du kommer til tandeftersyn, vurderer vi altid, om det er nødvendigt med en tandrensning. Tandstenen sidder mest på indersiden af tænderne. Nogle kan selv se, at tandstenen aflejrer sig på tænderne og har måske behov for at få renset så ofte som hver 2. måned.

Det er ofte således, at du ikke danner så meget tandsten som ung, mens mængden øges, jo ældre du bliver – men det kan altså også være anderledes for dig.

Hvad er en udvidet tandrensning?

Hvis du har fået konstateret parodontitis, vil tandsten/calculus også lægge sig under tandkødet, og her kommer den udvidede tandrensning ind i billedet. Den er en del af parodontitis-behandlingen sammen med tandrodsrensninger.

Hvor lang tid tager en tandrensning, og hvem laver den?

Hvor lang tid tager en tandrensning, og hvem laver den?
En tandrensning kan tage alt fra 10 minutter til 30 minutter, afhængig af tandstensdannelsen.

Hos os kan både tandlægerne, tandplejerne og klinikassistenterne udføre tandrensninger.

Hvornår må jeg spise igen?

Har du blot fået renset tænder, må du spise lige bagefter. Har du derimod fået en fluorid-lakering, anbefaler vi, at du venter 1 time med at spise, drikke eller skylle munden.

Jeg synes tandrensning gør ondt, kan jeg gøre noget?

Har du ondt eller er øm efter en tandrensning, kan det være fordi, vi har været i dybden for at fjerne al tandsten. Et tip er at tage 2 Panodil 500mg en times tid INDEN tandlægebesøget.

Du kan også få en overfladebedøvelse langs alle tænder. Den tager toppen af generne og varer kun en halv time. Det er en gel, der bliver påført tandkødet uden stik.

Book tid til tandeftersyn, så plak og tandsten ikke får lov at udvikle sig.

Smerter efter tandrensning

Spørg tandlægen

– om tandpleje og tandbehandlinger

Vi svarer gerne på alle de spørgsmål, du må have omkring tandpleje og tandbehandling, så det bliver en god oplevelse at vedligeholde og pleje dine tænder til gavn for din tandsundhed.

Du er velkommen til at spørge, når du er i stolen eller sende os en mail på info@tandlaegehusethorsens.dk.